"Mi volt ez a furcsa bűvölet és eksztázis, ami elfogta itt a sikátorok közt, miért érezte úgy magát, mint aki végre hazaérkezett?" Szerb Antal: Utas és holdvilág

2013. március 19., kedd

Kürtőskalács sütés Olaszországban - Hivatalos ügyek

Mi már akkor elkezdtük a hivatalos papírok intézését, amikor még Magyarországon laktunk. Onnan intézni viszont bármit is, szinte lehetetlen. Külön irodák üzemelnek ugyan a magyarok részére olasz vállalkozási engedélyek elintézésére, de számunkra nem volt kifizethető az összeg, amiket kértek. Hamar rájöttünk, hogy ahány hivatal, annyiféle követelmény létezik. Ahány könyvelő, annyiféle válasz.


Pont, mint a kedvenc videómban: http://youtu.be/Tik5FBug5Po
 Amikor kopogtattunk az egyik irodában, onnan továbbküldtek egy másikba egy papírért, amikor vittük a papírt, eszükbe jutott, hogy kell egy másik is, amikor megvolt a másik is, akkor továbbküldtek egy harmadik irodába, hogy ők intézkednek tovább, a harmadik irodában ugyanez a szitu, és ez így ment 1 éven keresztül.



Nekünk minden hivatalos papírunk megvolt Magyarországon, ami csak kell ehhez a vállalkozáshoz. A vállalkozói igazolványon szereplő tevékenységi kódot is azért cseréltettük le uniósra ( és ez  kész röhej...), mert hogy ez nekünk feltétlenül szükséges , elvégre uniósok vagyunk, szabad munkavállalás, meg ilyesmi. (Hozzáteszem, hogy az olasz hivatalok többségében nem is tudják, hogy Magyarország  uniós tagállam... ).
Na, és akkor itt jött az első hidegzuhany, mivel igaz  hogy uniósok vagyunk , de ez nem jelent semmit, nem lehet a magyar vállalkozói igazolvánnyal dolgozni (2 év távlatából nem is tudom , hogy gondolhattuk egyébként ezt ). Igaz, hogy az Európai Unió otthoni irodájában azt a felvilágosítást kaptuk, , hogy elvileg azért jött létre az unió, hogy szabadon dolgozhass bárhol, de ezt Olaszországban úgy lehet véghezvinni, hogy ki kell váltani az olasz adószámot és arra adózni.
ÓÓÓ, csak ennyi? Már röpültünk is az adószámot kérni.


A kép forrása: http://www.donnamoderna.com/attualita/Guida-alla-partita-Iva-a-chi-conviene-come-aprirla-a-chi-rivolgersi
 Na, hát itt jött a következő zuhany. Élelmiszernél ez nem elég. Kell Partita IVA, engedély a különböző hivataloktól, erkölcsi igazolvány (-nak megfelelő igazolás) , kell egy tanfolyam (ex REC), kellenek engedélyek az ASL-től (mint nálunk az ÁNTSZ). Persze olasz személyi igazolvány,   residenza (olaszországi lakhely), codice fiscale - alap. Vállalkozói bankszámla - kötelező. Ugyanúgy a pénztárgép is.


Szinte mindenkinek commercialista intézi az adózással és a hivatalos ügyekkel kapcsolatos dolgokat, mivel itt is folyamatosan változnak a törvények, szabályok, és az amúgy is kusza hivatalos ügyeket  lehetetlen követni.
Pl. van egy ismerősöm, aki szobákat ad ki turisták részére. Ő csak egy sima "könyvelőt" fogadott, aki csak lekönyveli a számlákat, és megcsinálja az adóbevallást. Nem szól , ha bármi plusz fizetnivaló van, vagy kötelezettség. Az ismerősömnek egy elég kemény büntetést jelentett, és inkább fogadott utána egy commercialistát, még ha ez sokba is kerül. Commercialistának itt a könyvelőt hívják, keveréke a a hazai mérlegképes könyvelőnek, jegyzőnek, ügyvédnek - nem is tudom pontosan megfogalmazni, hogy kik ők, de az biztos, hogy nagy hatalmuk van... :)
Nem olcsó, de rá vagy kényszerülve, mert annyi helyre kell szaladgálni egyébként, amennyit nem is lehet fejben tartani, főleg nem egy idegen országban.

Az olasz hatóságok mivel  nem ismerik a kürtőskalácsot, ugyanúgy kezelik, mintha bármilyen más frissen készített ételt akarnál árusítani (pl. pékáru, sütemény). Szükség van mindenre ugyanúgy,  mintha egy sütödéd, vagy egy pékséged lenne. Kell egy bejelentett raktárhelység, persze nem is akármilyen, szigorúan meg vannak itt is a feltételek - csempés fal, járólap, hűtő, víz, áram, mosogató, stb. A raktárhelységet úgy veszik, mintha ott sütnél, tehát csak azt lehet kibérelni, ami a földhivatalban üzletté van nyilvánítva. Sima garázs nem jó. A sátorban kell mosogató, víz, áram, hűtő, stb. Fontos a szállító jármű berendezése , tisztántartása is.
Azt a helyi ASL mondja meg, hogy mit követel - és ez régiónként és városonként is változik, pont mint az összes többi engedélynél  és hivatalnál is - ahány régió, mind mást kér.

Rendszeresen ellenőriznek mindenkit a vásárokon , végignéznek mindent, az iratoktól kezdve a tésztáig, benéznek az asztalok alá, a dobozokba, és megnézik a személyzetet is (szerencsére eddig nálunk minden rendben volt). Jegyzőkönyvet vesznek fel a vizsgálatról, és egy példányt nálad hagynak. A vizsgálat megtagadása, ellenkezés nem jöhet szóba, mert a hatóságok kérhetik a rendőrség segítségét is a vizsgálat elvégzésére. De mondjuk nem is lenne jó pont, ha tiltakozással kezdenénk ....

Amikor minden kész - az összes papírt be kell vinni a commercialistához, és várni.
Nekünk mindez 1 évünkbe ( !! ) telt, és közben ketyegett az INPS - több mint 3 ezer euró...  folytassam?

A kép forrása: http://lifeintheboomerlane.wordpress.com/2011/03/01/how-much-does-a-woman-cost/1960s-bug-eyed-surprised-woman-buried-in-coins-money-symbolic/

                                                              Szeretettel 

                                                                     Dia

További írásaim ebben a témában itt olvashatók : Kürtőskalács sütés Olaszországban  >>>

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Dia

Nagyon elragadott a szokimondosägod!Végre vki ki mondja a dolgokat teketòriàzàs nélkül.
Én Swajzban élek s itten szeretnék kürtōskalacsot késziteni.Van egy Campingelöm vendéglövel.Tehat lehetösegeim vannak s kicsi sporolt pénzem is.Ami aggaszt az a tapasztalat.Igaz hogy székelyföldröl szàrmazok de soha életemben nem sütöttem.
Ezzel kapcsolatban szeretnek tanacsot kérni.
Milyen sütök?Feltetelek s mire figyeljek nagyon.A nett tele van ajànlatokkal de azert egy tapasztalt velemeny segitene nagyon

Hàlàs köszönet

Gyöngyike
email:
jessyca.jk24@gmail.com

Dia írta...

Szia! Bocsi, de csak most vettem észre, hogy írtál !
Szóval amit tudok, azt nagyjából le is írtam , és ezeken a linkeken megtalálod: https://ooolasz.blogspot.com/search/label/Hivatalos%20dolgok és https://ooolasz.blogspot.com/search/label/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs%20It%C3%A1li%C3%A1ban
Mindenhol mások a követelmények, úgy technikailag, mint higiéniailag, úgyhogy ezeket a hivatalokban kell megérdeklődni. Mi már nem foglalkozunk sütéssel, így sajnos nem tudlak betanítani, de azt javaslom, hogy keress meg egy kürtős sütőt, aki betanít :) Sok sikert a vállalkozáshoz !

Blogarchívum

Népszerű bejegyzések a blogon: